Doelstelling

 

Onze stichting stelt zich tot doel om jongeren met een motorische beperking te leren skiën of zitskiën. 

Wij richten ons op leerlingen van alle mytylscholen en leerlingen met een motorische beperking uit het reguliere onderwijs. 


Skikampen:

Skiën is een sport die , vergeleken met andere (aangepaste) sporten, zeker voor deze groep jongeren niet voor de hand ligt. Juist daarom hebben wij ervoor gekozen om deze skikampen te organiseren.

Het leren skiën/zitskiën als sport, voor jongeren met een motorische beperking, is in ons land niet of nauwelijks mogelijk in vergelijking met het aanleren van andere sporten. Er zijn een aantal indoorskibanen of borstelbanen, maar de meesten zijn niet echt geschikt om te leren skiën. 

Dit betekent dat wij onze deelnemers in Oostenrijk leren skiën.

Wij maken bij onze deelnemers onderscheid in "zitters" en "lopers".
Afhankelijk van de motorische beperking leert een deelnemer in een zitski of staand aangepast skiën.

De lessen worden gegeven door speciaal daarvoor opgeleide skileraren. Voor de begeleiding maken we gebruik van een heel aantal vrijwilligers. Allemaal ervaren skiërs, afkomstig uit het hele land en werkzaam in het (speciaal) onderwijs, gezondheidszorg als wel het bedrijfsleven.

Effecten na deelname:

De effecten van deelname aan onze kampen is in mentaal en sociaal opzicht voor deze groep, naast het fysieke aspect van echt leren skiën, enorm groot. Zij maken deze week deel uit van een groep, moeten zich aanpassen en de persoonlijke verzorging gebeurt door "vreemden". Dit geeft hen een ander inzicht in de eigen beperking, waardoor ze vaak veel zelfstandiger gaan functioneren. Zij ervaren dat er meer mogelijkheden zijn dan beperkingen!

Zij hebben iets geleerd wat ze eerst niet (dachten te) kunnen. Het zelfvertrouwen groeit, zo ook de mogelijkheden en de wil om andere activiteiten en sporten te starten. Verder zijn ze in staat om grenzen te verleggen, zowel fysiek, sociaal als mentaal.

Mogelijkheden/samenwerking

We zien skiën nadrukkelijk als een sportmogelijkheid voor jongeren met een motorische beperking. Als je eenmaal de beginselen onder de knie hebt is het veel eenvoudiger om vervolgens in ons eigen land op de diverse banen de vaardigheden verder te ontwikkelen.

 

Door de intensieve samenwerking met de diverse organisaties op het gebied van aangepast wintersporten zijn er goede vervolg trajecten ontstaan waarnaar onze deelnemers kunnen doorstromen. Dit varieert van recreatief en breedte sport tot topsport.

 

Daarnaast zien we dat onze deelnemers tijdens en na de skikampen het belang van bewegen en sporten zien. Ze gaan een sportactiviteit bij een vereniging oppakken, gaan meer en vaker bewegen en zien mogelijkheden om door te stromen naar een hoger sportprestatieniveau of recreatieve sporten.

We zijn trots dat oud-deelnemers doorgedrongen zijn tot (nationale) selecties van onder andere: rolstoelbasketbal, rolstoelhockey, sledgehockey en wielrennen. Maar net zo trots zijn we op de deelnemers die nu met of zonder familie of vrienden gaan wintersporten of andere sporten beoefenen.

 

In de skikampen wordt een basis gelegd waardoor ze het heft zelf in hand kunnen nemen en met vertrouwen in het eigen functioneren verder kunnen.


StoerWinterWeken is trots om hen hierbij een handje te kunnen helpen.


StoerWinterWeken

 

Vlechtplantsoen 13

8391 LR Noordwolde - Zuid

iban NL67 RABO 0129250767

KVK Nummer: 01121834